Alleenstaande moeder en eigen bedrijf starten: ja of nee?

Als alleenstaande moeder een eigen bedrijf starten is een spannende stap. Jouw situatie maakt de sprong in het diepe uitdagender. Veel vrouwen die als alleenstaande ouder de zorg voor hun gezin hebben, durven de stap daarom niet te nemen. Is dat terecht?

Het is waar dat je als alleenstaande moeder extra uitdagingen hebt als het gaat om het starten van je eigen bedrijf. Ik noem er hier 3 .

1.    Financiële uitdaging

Als alleenverdiener is het spannend om jouw salaris los te laten. Gaat het lukken om genoeg te verdienen als ondernemer. Er is geen partner die in het begin als je bedrijf nog moet gaan lopen financieel de klappen op kan vangen. Je hebt geen back-up daar zul je zelf voor moeten zorgen.

2.    Tijd

Als alleenstaande moeder heb je je handen vol aan jouw werk, kind(eren), huishouden en sociaal leven. Waar ga je de tijd vandaan halen om te werken aan je bedrijf? De balans is vooral bij de start van een bedrijf even ver te zoeken.

3.    Stress

Het starten van een bedrijf is een stressvolle periode. Er moet veel geregeld worden; een ondernemersplan, financiering, administratie opzetten, aanbod maken, website en klanten vinden. Het is niet niks en de spanning die daarbij om de hoek komt kijken. Dan is het gemis van steun of een arm om je heen voelbaar.

Maar hé wij alleenstaande moeders zijn ook ongelofelijke powerhouses. 


Juist door een eigen bedrijf te starten, zijn er voordelen die voor de ‘single moms’ misschien wel dubbel tellen.


Wat dacht je hiervan?

1.    Financiële onafhankelijkheid

De meest vermogende mensen zijn niet degenen met een vaste baan maar de ondernemers. Als kennisondernemer kun je vaak veel meer verdienen in minder tijd dan bij je werkgever. Als je het goed aanpakt en jouw inkomen (deels) investeert, kun je je financieel vrij spelen. Je bent in elk geval niet meer afhankelijk van jouw werkgever voor jouw inkomen.

2.    Vrijheid

Als zelfstandig ondernemer bepaal jij waar en wanneer je werkt. Je bent niet gebonden aan werktijden, kunt er zijn voor je kids als dat nodig is. Zet maar een streep door saaie vergaderingen en andere verplichtingen die een baan met zich meebrengt. Voor veel mensen dé reden om voor zichzelf te beginnen.

3.    Persoonlijke groei

Het ondernemerschap is een constante uitdaging voor jouw persoonlijke groei. Jij bent je bedrijf. Het is een spiegel en er zijn heel wat momenten dat je buiten je comfortzone gaat. Daar zit jouw groei. In de kern is dat wat we allemaal willen; ons ontwikkelen, groeien als persoon. Het ondernemerschap is daarin jouw speeltuin. Het is niet altijd leuk maar je zult versteld staan van jezelf en jouw potentie.

4.    Voorbeeld voor de kinderen

Met het starten van een eigen bedrijf laat je jouw kinderen zien dat je zelf de regisseur bent van jouw leven. Jij staat aan het roer en maakt je dromen waar. Wij als ouders zijn het rolmodel voor onze kinderen. We beseffen vaak niet hoeveel impact dit maakt.

Ik weet welke worsteling je doormaakt

Ik ben zelf alleenstaande moeder. Ik begrijp de worsteling die je meemaakt. Het heeft mij nooit tegengehouden om het ondernemerspad te bewandelen. Ik vind ondernemen nog altijd het mooiste wat er is. Vooral omdat je hierin echt jouw talent en passie kwijt kunt. De impact die je kan maken en het van betekenis zijn, is vaak vele malen groter dan in loondienst.

Van de startende onderneemsters die ik begeleid is bijna de helft alleenstaande moeder. Krachtige vrouwen die voor zichzelf durven te gaan staan en bewust dit pad kiezen. Maar wel doordacht en met een plan. Een beetje aanrommelen gaat niet als jij kostwinnaar bent.

Wil je weten of ondernemerschap voor jou de volgende stap is en hoe ik je daarbij kan helpen? Boek dan hier een wake-up call.